Sveti Marko evanđelist

Sveti Marko evanđelist autor je jednog od četiri evanđelja.
Ne znamo mnogo o njegovom životu, ali se zna da je putovao kao pratilac Pavla i Barnabe na Pavlovu prvom misijskom putovanju. Predaja kaže da je napustivši Pavla otputovao u Rim sa Sv. Petrom i kao Petrov tajnik napisao svoje evanđelje prema Petrovom kazivanju. 

Danas biblijski stručnjaci smatraju da je Markovo evanđelje napisano prvo od svih. Njegovo pisano djelo govori o njemu kao o odličnom pučkom pripovjedaču. On pripovjeda događaje iz Isusovog života jasno, a zaustavlja se i na vrlo dragocjenim pojedinostima kojih kod drugih evanđelista ne susrećemo, poput opisivanja Isusove čovječje strane (samo Marko donosi zgodu o Isusovu gnjevu, gorčini, zgražanju; samo on donosi Isusovu molbu za učenike, uzdiše i vapi Ocu; ljubi djecu...).

Prema legendi dok je propovjedao evanđelje duž obale Jadrana, zahvatila mu je lađu snažna oluja i natjerala je među otočiće i sprudove. Tu mu se ukazao anđeo i reče: "Na ovim lagunama izrast će velik grad tebi na čast." Sv. Marko je tako postao zaštitnikom Venecije, a grad je usvojio njegov simbol za svoj grb. Sv. Marka se na slikama obično prikazuje s krilatim lavom kako piše, jer on naglašava snagu uskrsnuća i savladavanja smrti.

Zaštitnik je i odvjetnika, građevinskih radnika, zidara, staklara, pletača košara, notara i pisara, zatvorenika i Egipta. Njemu se utječe protiv nevremena, munje, tuče, protiv nepripravne smrti te za dobro vrijeme i dobru žetvu.

Podijeli