Odredbe biskupa Škvorčevića povodom referenduma o braku

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je svim župnim uredima Požeške biskupije dopis u kojem daje svećenicima odredbe s obzirom na ustavotvorni referendum o braku.

  U dopisu biskup kaže: „Poznato vam je da je Hrvatski sabor donio odluku da se 1. prosinca 2013. održi ustavotvorni narodni referendum o braku kao životnom zajedništvu muškarca i žene a koji je potaknula građanska inicijativa „U ime obitelji“. Brak i obitelj temeljne su vrijednosti Crkve i naroda o kojima ovisi naša budućnost te valja poduprijeti prijedlog da oni budu definirani u Hrvatskom ustavu, najvažnijem državnom pravnom dokumentu.

U prilogu dostavljamo Poziv biskupa Hrvatske biskupske konferencije povodom održavanja ustavotvornog referenduma o braku. Neka svaki svećenik na početku svake svete mise u nedjelju, 24. studenoga 2013. pročita taj Poziv i potakne vjernike da iziđu na referendum i glasuju za ustavnu definiciju braka kao životnog zajedništva muškarca i žene te da mole za njegov uspjeh i za naše obitelji. U nedjelju, 1. prosinca 2013. treba ponovno podsjetiti vjernike na referendum i potaknuti ih da iziđu na glasovanje te dadnu svoj glas ZA navedenu definiciju braka u Ustavu.

Organizacijski odbor Građanske inicijative „U ime obitelji“ najavio je da će svakom župnom uredu dostaviti određenu građu prigodom referenduma. Ovime se upozorava da u crkvi mogu o referendumu govoriti samo svećenici po navedenim smjernicama. Akcije koje organizira i promiče spomenuti Odbor Građanske inicijative „U ime obitelji“ odvijaju se izvan crkve uz eventualnu župnu tehničku pomoć i može ih – ako je potrebno – svećenik najaviti u crkvi među oglasima koje daje na svršetku svete mise.

Neka Bog blagoslovi sva plemenita nastojanja u prilog božanske ustanove braka i obitelji“, zaključuje biskup.

Podijeli