Poziv dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića na SHKM

Dragi mladi, pred nama je Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku 2014. Radosno vas očekujemo!

Poznati dubrovački pjesnik Ivo Vojnović opisao je Dubrovnik kao uspavani grad koji živi na hridima svoje nekadašnje slave. Često se i danas Dubrovnik promatra takvim očima. Prepoznajemo ga kao biser prošlosti i turističku atrakciju, a ne vidimo blago koje krije unutar svojih zidina. Blaga i vrijednosti Dubrovnika ne nalaze se samo i isključivo u njegovim zidinama, niti u njegovim umjetninama. Blaga Grada nalaze se, prije svega, u njegovim ljudima; u onima koji su ga s ljubavlju gradili i uvijek iznova, nakon potresa i ratova, obnavljali, koji su u njemu stjecali i razvijali svoje talente i sposobnosti, koji su živjeli svoju vjeru i svoje kršćansko opredjeljenje, koji su njegovu slobodu, dar višnjega Boga, čuvali i za nju se borili, a blaga su i u onima koji danas u njemu žive. Susret hrvatske katoličke mladeži 2014. dobra je prilika da upoznate Dubrovnik kao živi grad, grad u kojemu postoji bogata tradicija iskustva slobode, ali i grad u kojemu nove i mlade generacije, ispunjene entuzijazmom i ljubavlju, ulažu svoje srce i talente u izgradnju zajedničke i bolje budućnosti.

Grad Slobode, kako ga mnogi nazivaju, želi vas primiti u svoje krilo 26. i 27. travnja 2014. Tih dana vam želimo, na posve nov i drukčiji način, ispričati priču o istinskoj ljubavi, zajedništvu i slobodi. Živjeti u slobodi ne uključuje mnogo izgovorenih 'ne', već jedno 'da' Boga i Bogu. Kroz čitavu povijest ljudskoga roda, Bog uvijek ponovo prilazi čovjeku govoreći mu svoj 'da' po kojemu ga želi učiniti radosnim, omogućiti mu život u punini, osloboditi ga od propadljivosti. Konačni Božji 'da' izgovoren nam je u Isusu Kristu. Ipak, od samog početka u svojoj slabosti čovjek na Božji 'da' koji oslobađa, odgovara svojim 'ne' koji zarobljava. Dragi mladi prijatelji, želja nam je da kroz ovo naše zajedništvo, za čije smo geslo uzeli citat iz Poslanice Galaćanima, "Na slobodu pozvani" (Gal 5, 13), svi zajedno odbacimo sve surogate i lažne ideale koji nas vežu i sputavaju kako bismo na Božji 'da', koji nam je konačno izgovoren u Isusu Kristu, rekli svoj konačni 'da' Bogu i tako, jedinstveni i neponovljivi poput Dubrovnika, postali jedinstvena i neponovljiva Božja slika kakvu je Bog u početku zamislio i po Isusu Kristu ostvario.

S nadom da će nas Gospodin preko ovih kateheza, koje smo pripremili kao smjerokaz u našem zajedničkom hodu prema SHKM-u, svojom pedagogijom ljubavi hrabriti za život u istinskoj slobodi, (kako bismo mu doista mogli izreći ono naše zajedničko i konačno 'da'), svima vama još jednom izražavam iskrenu dobrodošlicu. Svome Gradu i biskupiji želim obilne plodove vašeg zajedništva, a svima vama želim da ova priprema za SHKM-u u Dubrovniku 2014., kao i sam Susret, budu na osobnu izgradnju i izgradnju vjerničkih zajednica iz kojih dolazite.

Uz pozdrav i Božji blagoslov, Mate Uzinić, dubrovački biskup.

Podijeli