Nedjelja molitve i prikupljanje dara za poplavljene

Požeški biskup Antun Škvorčević pozvao je vjernike svoje Biskupije na molitvu i prikupljanje pomoći za nastradale sljedećim Pismom:

„Potresno je ovih dana gledati uživo ili putem medija brojne ljude koje je iznenadni nalet vode potjerao iz njihovih domova uz plač i tjeskobni uzdah „sve smo izgubili“. Osobno sam bio svjedokom dramatičnog nastojanja da se iz poplavljenih kuća u naselju Gradac i Ivandvor u Pleternici isele obitelji i pojedinci zarobljeni vodom. Isto se dogodilo i obiteljima u Lipiku te u drugim dijelovima naše Biskupije, a u još većem broju ljudima u županjskoj Posavini. Stanje tih stradalnika, najteže nakon ratnih nevolja u Slavoniji, kao i onih u Bosni i Hercegovini te u Srbiji nikoga nije ostavilo ravnodušnim, nego je probudilo osjećaje samilosti i spremnost iskazati im blizinu i pomoć. Val ljubavi i dobrote kojim su ovih dana progovorili mnogi hrvatski ljudi jači je od vodenog vala i nevolje koju je on donio. Svojevrsna je to suradnja s Isusovom ljubavlju jačom od smrti. 

Želio bih od srca zahvaliti svima onima koji su već pružili dar nastradalima, napose onima koji su žurno odgovorili na poziv Caritasa Požeške biskupije te se u svojim župama uključili u prikupljanje pomoći. Posljedice poplave bit će teške i dugotrajne te budućnost nastradalih pojedinaca i obitelji ovisi o našoj dobroti i plemenitosti. Stoga pozivam i sve druge da se pridruže plemenitom djelu, da svaka naša župa pod vodstvom župnih caritasa i u suradnji s Biskupijskim caritasom posvjedoči snagu vjere koja prepoznaje Isusa Krista u stradalnicima i patnicima te im iskazuje djelotvornu ljubav.

Braćo i sestre! U nedjelju, 25. svibnja 2014. u svim župama Požeške biskupije dan je molitve za nastradale u poplavama. Ujedno toga dana u svim župama na svršetku svake svete mise prikupljamo novčani prilog za braću u nevolji. Uvjeren sam da će i ovom prigodom progovoriti vaše veliko srce te da ćete svojom molitvom i darom unesrećenima pružiti nadu. Neka Bog ohrabri sve klonule i udijeli svoje svjetlo, mir i utjehu svima onima koji trpe velike nevolje a darovatelje ispuni radošću što mogu pomagati braći i sestrama u potrebi.

Svima vam od srca zahvaljujem i sve u Gospodinu pozdravljam – vaš biskup“, završava Pismo.

Podijeli