MNOŠTVO VJERNIKA NA HODOČAŠĆU U VOĆINU

Na blagdan Gospe Voćinske, 21. kolovoza nekoliko desetaka tisuća vjernika iz požeškog, posavskog i zapadno-slavonskog dijela Požeške biskupije predvođeno svojim svećenicima hodočastilo je u Voćin.

Već prethodnoga dana pješaci iz Davora, Nove Kapele, Nove gradiške i drugih posavskih župa, najvećim dijelom mladi krenuli su prema Požegi, gdje su im se za blagoslov hodočasnika u crkvi sv. Lovre pridružili i drugi vjernici iz Kuzmice i požeških župa te su navečer stigli u Stražeman i ondje prenoćili. Sutradan rano ujutro nakon molitve u stražemanskoj crkvi pod vodstvom župnika Josipa Devčića, unatoč kišnom vremenu pješaci su uvećani brojem nastavili put do Voćina. Slično su se u Voćin uputili pješice i hodočasnici iz Daruvara, Đulovca i drugih mjesta, biciklisti te sudionici hodočasničkog ultramaratona koji su započeli svoj hod u Novoj Kapeli. 

Središnje večernje euharistijsko slavlje toga dana u Voćinu predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević s brojnim svećenicima, đakonima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima te vjernicima koji su stigli osobnim automobilima ili autobusima. Na slavlju su među ostalima bili i predstavnici javne vlasti, saborski zastupnik Franjo Lucić, župan požeško-slavonski Alojz Tomašević, te članovi požeške gradske uprave. Kad je ulazna procesija stigla na liturgijski prostor „pod nebom“ biskup je pred likom Gospe Voćinske u nekoliko poklika uputio hodočasnički pozdrav Isusovoj Majci na koji su svi nazočni odgovarali pjevajući „Blažena ti što povjerova“. Uvodeći u taj čin biskup je spomenuo okupljenima kako im je poznato koga imaju u Voćinu, majčinsko srce koje ih i ovom prigodom prima, raširene ruke koje ih žele zagrliti te ih je pozvao da raspoložena i odana srca iskažu hvalu Isusovoj Majci. A u pozdravu koji je potom uputio svim hodočasnicima kazao je kako Požeška biskupija na ovom hodočašću želi zahvaliti Bogu za proglašenje svetim njezina utemeljitelja pape Ivana Pavla II. koji je okrunio lik Gospe Voćinske u Osijeku prije 11 godina te je prije „Slava Bogu“ pred slikom svetoga Pape izloženom usred oltarnoga prostora predvodio molitvu zahvale koju su vjernici tijekom priprave za slavlje kanonizacije u Rimu molili u svojim župama. Nakon što je biskup zapjevao „Slava Bogu“ u počast svetoga Utemeljitelja Požeške biskupije, oglasila su se i zvona voćinskog svetišta a vjernici se pridružili pjevajući himan hvale.

U homiliji biskup je zapitao nazočne zašto upravo danas na biskupijskom hodočašću u Voćin želimo zahvaliti Bogu što je papa Ivan Pavao II. proglašen svetim. Kazao je da je odgovor jednostavan. Papa je živio u skladu sa svojim geslom „Sav Tvoj – sav Marijin“. Ona mu je pomogla da bude čovjek velikih Božjih obzora, njegovih neprevarljivih nada. Dok danas zahvaljujemo za dar njegove svetosti, nastavio je biskup, želimo se pročistiti u svojim nadama, učvrstiti se u Božjem svijetu, nasljedujući Mariju i otvarajući svoje srce bistrim izvorima Božje Riječi koju smo navijestili. U tumačenju svetih čitanja biskup se najprije zadržao na jednostavnoj a dalekosežnoj tvrdnji sv. Pavla da je Isus rođen od žene. Istaknuo je da „biti rođen od žene“ nije tek neka činjenica fiziološke naravi, nego kako kaže Dogmatska konstitucija o Crkvi II. vatikanskog sabora, Marija je najprije začela Sina Očeva vjerom u srcu, prihvativši Božji naum spasenja, potom ga začela tijelom po Duhu Svetom, da bi ga rodila na ljudski način kako bi se u njem ostvario Božji „za“ čovjeka jači od smrti. Biskup je nastavio kako svako ljudsko začeće i rađanje od žene ima neuhvatljive otajstvene Božje dimenzije, da suvremeni znanstveno-medicinski a napose zakonodavni pristup braku i čovjekovu rađanju ne računa uvijek s dubokim značenjem žene i njezine uloge te ne učvršćuju nadu da će nam budućnost biti bolja. Žena, rađanje, novi čovjek i budućnost nerijetko se svode na laboratorijske ljudske mogućnosti, na manipuliranje za vlastite interese, promatraju ideološki, oduzimajući im dimenzije Božje i nade koje je on u njih stavio. Kazao je da ne razumije naše saborske zastupnike koji glasuju za zakone o neprirodnom istospolnom bračnom partnerstvu a ne promiču i ne zaštićuju ozbiljno brak između muškarca i žene i obitelj, te se zapitao kako misle da će tim putem osigurati budućnost Hrvatske koja se nalazi u dramatičnoj krizi zbog trajnog povećavanja broja umrlih a sve manjeg broja rođenih. Pozvao je napose nazočne žene da budu svjesne svoga dostojanstva po Bogu te da kao majke budu nositeljice njegovih nada u Hrvatskoj. Podsjetio je koliko je kod nas izgubljenih nada zbog toga što ima onih bračnih drugova koji se ne usuđuju na Božji poticaj živjeti ljubav darovateljicu života u opredjeljenju za brojnu djecu. Potaknuo je prisutne vjernike da se na ovom hodočašću pročiste i učvrste u Božjim nadama, da brak između muškarca i žene te obitelj vrednuju s Božjih polazišta i budu suradnici na ostvarenju onoga što dolazi iz njegovih mogućnosti.

Još je biskup progovorio kako je mnoštvo okupljenih vjernika na voćinskom hodočašću na svoj način nastavak ostvarivanja onoga što sv. Luka piše u Djelima apostolskim i što je naviješteno u današnjem prvom čitanju. Spomenuo je da su se Isusovi učenici u nedoumici s obzirom na ono što se s njime dogodilo nakon njegova vidljivog odlaska s ovoga svijeta, na čelu s Petrom okupili u „gornjoj sobi“, u dvorani posljednje večere da bi jednodušno postojani u molitvi s Marijom, Isusovom Majkom iščekivali dar Duha Svetoga, te zahvaćeni njime započeli poslanje Crkve koje traje dvije tisuće godina. Kazao je da je providnosnom odlukom pape Ivana Pavla II., nasljednika sv. Petra prije 17 godina utemeljena Požeška biskupija i da su brojna hodočašća u biskupijska marijanska svetišta svojevrsno okupljanje u „gornjoj sobi“ na jednodušnu i ustrajnu molitvu s Isusovom Majkom, da se u srcima vjernika otvorenima tim putem događa Isusov zahvat Duha Svetoga po kojem se učvršćuje zajedništvo požeške mjesne Crkve i ostvaruje poslanje koje joj je povjereno. Zahvalio je svima koji ne odustaju od te molitvene ustrajne jednodušnosti te po njima Isus Krist služenjem svoje Majke može u suvremenom hrvatskom društvu ostvarivati svoje djelo spasenja.

Nakon popričesne molitve na liturgijskom prostoru ugašeno je električno osvjetljenje te je započela služba svjetla, hvala i molbenica Isusovoj Majci u kojoj se zahvaljivalo za dar svetosti pape Ivana Pavla II. po Marijinu zagovoru i preporučalo hodočasnike njezinoj zaštiti. Za to vrijeme u maloj procesiji po svim dijelovima prostora na kojem se odvijalo euharistijsko slavlje pronesen je lik Gospe Voćinske te su mu vjernici mogli izraziti svoje poštovanje s upaljenim svijećama, pjesmom i molitvom. I ovom prigodom voćinsko svetište vjerničkim uzdizanjem svijeća uvis popraćen pučkim pjesmama i poklicima podarilo je sudionicima slavlja snažno iskustvo zajedništva, ispunjenosti Božjom blizinom, radošću i mirom. Biskup je na svršetku slavlja svima zahvalio za sudjelovanje i poželio da puninu srca koju nose svojim kućama podijele sa svima koje će susresti te najavio daljnji biskupijski marijanski hod sljedećih dana u pleterničkom svetištu Gospe od suza, Kutjevu i ponovno u Voćinu za Malu Gospu.

Podijeli