Hodočašće vjernika župe Kraljice Svete Krunice u Mariazell u Austriju

 Prvoga vikenda u mjesecu srpnju vjernici župe Kraljice svete Krunice iz Nove Gradiške hodočastili su u najveće austrijsko marijansko svetište Mariazell.

Ovo svetište prema predaju utemeljeno je davne 1157. godine. Predaja kaže da je redovnik Magnus iz benediktinskog samostana u St. Lambrechtu donio od lipova drveta izrezbaren kip Djevice te od tada pa do danas plamen svijeća i vječna molitva ispunjavaju Mariazell. Glas o uslišanim molitvama privukao je hodočasnike iz mnogih zemalja te je oko godine 1200. moravski velikaš Henrik Vladislav u znak zahvalnosti za ozdravljenje od teške bolesti dao izgraditi crkvu i kao posvetu stavio naslov „Mater Gentium Slavorum. Od 1400. godine pa nadalje pomoć Čudotvorne Gospe iz Mariazella traže vjernici s područja današnje Bavarske, Češke, Francuske, Italije, Hrvatske, Poljske, Njemačke i Švicarske. 

Potaknuti primjerom svojih predaka i župljani župe Kraljice Svete Krunice uputili su se u to drevno marijansko svetište moliti zagovor i zaštitu naše nebeske Majke Marije. U subotu 2. srpnja vjernici su razgledali carski grad Beč i poznati dvorac Schönbrunn, ljetnikovac carice Marije Terezije, te su se u popodnevnim satima uputili prema Mariazellu gdje su sudjelovali na večernjoj molitvi i procesiji u bazilici.

U nedjelju 3. srpanj u 9 sati slavili su Svetu misu u kapelici svetog Mihaela pokraj bazilike a nakon toga uslijedilo je razgledavanje same bazilike. U večernjim sati vratili su se u Novu Gradišku.

Podijeli