O župi

Župna Crkva Kraljice sv. Krunice



Zbog pastoralnih potreba - saslušavši mišljenje župnika Nove Gradiške i Svećenikog vijeća Zagrebačke nadbiskupije (od 25. 05. 1992.) u jesen 1. rujna 1992. godine dekretom Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu br: 2762/1992. - nadbiskup zagrebački, uzoriti kardinal Franjo Kuharić, osniva novu župu u gradu Nova Gradiška - Jug. Kuću u Ulici kralja Zvonimira 106. imenuje privremenom župnom crkvom. U istoj kući je i župni ured i stan župnog upravitelja.

Teritorij župe

Novoosnovana župa pripada novogradiškom dekanatu. Novu župu sačinjava dio grada nazvan 'Priključak' i selo Ljupina. Župa obuhvaća ove ulice: Zagrebačka ulica, Ulica Andrije Hebranga, Ulica Miloša Đurića, Ulica Ivana Gorana Kovačića, Ulica Slave Raškaj, Ulica Ernesta Purgarića, Ulica Ruđera Boškovića, Ulica Ive Kerdića, Ulica sv. Vida, Posavska ulica, Ulica kralja Zvonimira, Ulica kralja Trpimira, Ulica Celestina Medovića, Ulica baruna Trenka, Ulica Ivana Domca, Željeznička ulica.

Narod

Naselje Jug se počelo formirati još pedesetih godina prošlog stoljeća. Tako se u njemu nalaze doseljenici iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Zbog srpske agresije na našu Domovinu od 1991-1995. godine događaju se velika gibanja stanovništva. Doseljavaju se katolici iz Bosne i Hercegovine i istočne Slavonije. Crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, postaje premalena za toliki broj vjernika, te se ukazuje potreba za osnivanjem nove župe.

Pastiri župe

1992. godina je bila ratna godina i župljani je se živo sjećaju od zvukova, straha, tjeskobe, neizvjesnosti. U takvom teškom vremenu vlč. Mato Baličević dobiva novu župu, s teškim zadatkom početi od početka. U župi ostaje do 2004. godine kada na njegovo mjesto dolazi vlč. Jozo Jurić koji je do 2012. godine bio upravitelj župe, gdje na njegovo mjesto dolazi aktualni župnik vlč. Ivan Štivičić.  

Pastoral župe, Kraljica sv. Krunice

Prema dekretu o osnutku nove župe u Novoj Gradiški, titular nove župe je Kraljica svete Krunice (7. listopad). Zašto baš ona? 1992. godine kada je župa osnovana, rat je bjesnio na ovim prostorima. U to vrijeme straha, nesigurnosti i bojazni za vlastiti život i život obitelji, branitelji su nosili krunicu oko vrata koja im je bila poput luke utočišta. Ona je na neki način bila zaštitnica branitelja.
Čudesna je molitva krunice, čudesna u svojoj jednostavnosti, dubini ali i spasonosnosti i učinkovitosti. Riječ krunica umanjenica je od riječi kruna. Krunica je mala kruna. Latinski; rosarium, hrvatski; ružarij jest vijenac ruža što ga stavljamo oko Marijine glave. Vijenac kojim krunimo nju, stavljajući pred nju i moleći pedeset Zdravo Marija, puštajući da nam preko prstiju kruži pedeset zrna u nizu sjećajući se otajstava Isusovog života. Na početku i kraju imamo križ. Križ kao životnu knjigu nije moguće nikada do kraja iščitati. Križajući se i držeći križ među prstima molimo Vjerovanje. Na križ se nadovezuju tri zrnca: molitva za vjeru, nadu i ljubav, tj. sav naš životni nauk i životna praksa. Molimo za tri božanske krijeposti sjećajući se Pavlovih riječi o vjeri, nadi i ljubavi, gdje je ljubav najveća i ona zauvijek ostaje. Stoga nije čudo da su je branitelji grčevito držali uz se i da im je ona bila jedini izvor nade, ufanja i ljubavi.

Naša župna Crkva

Župna crkva je smještena na jugu grada Nove Gradiške u Ulici kralja Dmitra Zvonimira 106. Nije klasična građevina i nema arhivskih, povijesno - umjetničkih vrednota jer se nalazi u nekadašnjoj obiteljskoj kući. Župa Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije otkupila ju je prvotno za vjeronaučnu dvoranu 1986. godine te ju je 1992. godine darivala župi Kraljice svete Krunice. Ulaskom u dvorište crkve ulazi se u prostor tzv. 'Duha i propuha' u kojem se nalazi natkriveni uzvišeni dio za bogoslužje. Zbog velikog broja vjernika tim prostorom se služi u toplija vremena i on je polivalentan. Od inventara vrijedno je spomenuti ploču namijenjenu za kamen temeljac koju je blagoslovio papa Ivan Pavao II prigodom svog trećeg pastoralnog pohoda Hrvatskoj u Osijeku. Crkva posjeduje sve potrebite liturgijske i bogoslužne crkvene knjige, od 2005. godine ima suvremeni razglas koji je neophodan zbog velikog broja vjernika. Od eksterijera vrijedno je spomenuti raspelo ispred crkve i župni zvonik. Pošto je naša župna crkva postala pre mala na naše vjernike, počela je izgradnja nove župne crkve koja je još u izradi ali u njoj se odvijaju misne i liturgijske djelatnosti.

Župne zajednice

Kada bi našu župu trebali svrstati u modele župe ona bi zasigurno bila Župa kao zajednica zajednica (Communitas communitatum). Ovaj model temelji se na glavnim zadaćama i na različitim kršćanskim zajednicama koje zasebno i aktivno djeluju unutar župe. U župi danas djeluje veliki i mali zbor, biblijska zajednica, skupina čitača, zajednica mladih, zajednica Bračnih susreta, zajednica ministranata, zajednica kulture duha. Povremeno se okupljaju i duhovno-molitvene zajednice kojima je sjedište u drugim župama: Molitvena zajednica Klanjateljice Krvi Kristove, Molitvena zajednica Molitve riječi, Molitvena zajednica Alojzija Stepinca, Molitvena zajednica Djela za zvanja.

Filijala Ljupina

Župa Kraljice svete Krunice obuhvaća i filijalnu crkvu. Filijala Ljupina starija je crkva nego nova župa. Prvi spomen crkve u Ljupini datira još iz 1758. godine. Ljupina je bila u sastavu novogradiške župe do 1992. godine kada postaje filijala nove župe Kraljice svete Krunice. Danas se Ljupina prostire na ove ulice po narodnim nazivima: Gornji kraj, Žegari, Soljani, Pustara.

Crkva u Ljupini

U Ljupini je postojala crkva građena u klasicističkim stilom te 1980. godine vlč. Mirko Bijelić započinje dogradnju modernog zidanog objekta spojenog sa starom crkvom. Izgradnju novog objekta su činili ljudi iz sela radnim akcijama. Današnja crkva je spoj klasicizma i modernizma. Od interijera vrijedno je spomenuti oltar Tirolac sa starim kipom sv. Blaža i sliku suzaštitnice sv. Katarine te sliku 12 apostola. Od misnih knjiga je vrijedno spomenuti izuzetno očuvan Red mise iz 1903. godine na hrvatskom jeziku i Misni obrasci iz .,,,,, godine, Misni priručnik iz 1965. godine te najstariju misnu knjigu Misale Romanum iz 1911. godine na latinskom jeziku.

Patron filijale: Svetac, Mučenik, Bisku sv. Blaž

3. veljače svake godine po svim crkvama dijeli se blagoslov grla, a po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika.
Ovaj se blagoslov temelji na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost.
Današnji svetac bio je također jedan od brojnih mučenika prvih stoljeća kršćanstva. Potjecao je iz grada Sebaste u Armeniji a već od ranog djetinjstva i mladosti opredijelio se za Krista napustivši radosti i užitke ovoga svijeta. Bio je za ono doba veoma obrazovan čovjek i vršio je službu liječnika radosno pomažući siromasima. Pomagao im je ne samo kao liječnik, već je još više kao kršćanin u njima gledao i susretao samoga Krista. Svojim držanjem i dobročinstvima postao je u gradu veoma popularna i draga osoba a kako je tada Božji narod birao biskupa, to su po biskupovoj smrti na njegovo mjesto izabrali Blaža. Za vrijeme cara Licinija buknuo je na istoku opet strašan progon kršćana, a prvi su na udaru bili pastiri. Blaž je svoje vjernike bodrio da ustraju u vjeri. Na nagovor svećenika i vjernika Blaž se skloni pred neprijateljima, ali ipak bude uhićen. Bio je mučen kako bi ga prisilili na otpad. Sveti biskup hrabro je podnio sve muke i nije se dao ni s čim zastrašiti. Krvnik mu je godine 317. odrubio glavu. Ta glava kao dragocjena relikvija godine 972. dospjela je u Dubrovnik. Grad ga je izabrao za svog zaštitnika i već 1000 godina stoji pod njegovom zaštitom. Kao što čuva Dubrovnik, tako čuva i našu Ljupinu.

Pastoral u Ljupini

Da je Ljupina oduvijek bila među pobožnim ljudima, dokazuje i to da su se iznjedrila i dva duhovna zvanja; vlč. Zvonimir Marjanović, časna sestra Valentina Klarić. Što se tiče pastorala sakramenata, svi se sakramenti obavljaju u župnoj crkvi. Od sakramentala na filijali se održavaju: ispovijedi svaki prvi petak u mjesecu i obilazak bolesnika, trodnevnica uoči patrona župe, pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji, župni vjeronauk.

Podijeli