Predstavljena molitva SHKM-a

Gospodine Bože, dobri naš Oče,
stvorio si nas na svoju sliku i poslao si nam Isusa iz Nazareta,
svoga Sina, kao plod svoje ljubavi u slobodi.
Oslobodi naša srca od nas samih,
i od svake misli koja nas želi udaljiti od Tebe.
Daruj nam um koji Te želi spoznati,
i spremnost kojom ćemo Te neumorno tražiti,
i osluškivati poticaje Tvoga Duha.
Molimo Te za mudrost koja će nas voditi,
i za život kojim ćemo Tebe slaviti i nositi bližnjima.
Daruj nam milost trajne slobode,
i sigurnosti koju nam je Tvoj Sin na križu zaslužio.
Nauči nas čuvati ljepotu slobode koju nam djedovi naši namriješe,
a očevi krvlju zapisaše,
kako bismo uživali dostojanstvo ljudskoga života,
ostvarujući temeljna prava,
slobodu misli i djelovanja u duhu evanđeoskih vrednota.
Učini nas utvrdama slobode u našem vremenu,
čije će oruđe biti darovi Duha,
vidljivi po plodovima u osobnim životima:
na ulici, radnim mjestima, školama i sveučilištima.
To molimo Tebe, u Duhu Svetom,
koji slobodu daruješ i na slobodu pozivaš
po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

Predstavljena himna SHKM-a

Na slobodu pozvani

Božje smo djelo i vjera živa,
Snovi i nada Kristova križa!
Zidovi jaki Božjega hrama,
Ptice slobode Kristova jata!
Pjevamo...

Ref:
Na slobodu pozvani,
Vjerom i nadom vođeni,
Razvijmo jedra i kroz oluje,
Kristove čekaju nas ruke!
Na slobodu pozvani,
Svjetlo smo svijeta i novi dani,
Na to smo svi od Neba pozvani,
Od Boga pozvani!

Kada se kušnja ponekad javi,
Kristovo lice ljubavlju sjaji,
Samo je jedna sigurna luka,
Tamo gdje vodi nas Pastira ruka,
Pjevamo...

Tekst: Josipa Dević
Glazba: Ivana Husar Mlinac i Marija Husar Rimac
Aranžman: Saša Miočić

Predstavljen logo SHKM-a

Na konferenciji za medije u Dubrovniku, dvorani kina Visia, javnosti je predstavljen logo SHKM-a koji će se održati u Dubrovniku 26. i 27. travnja iduće godine. Logo je izradio Maro Krile, profesor dizajna u umjetničkoj školi Dubrovnik.

 Opis logotipa: Susret hrvatske katoličke mladeži 2014. u Dubrovniku održava se pod geslom: "Na slobodu pozvani!" (Gal 5,13) Sloboda kao pojam u vizualnom rješenju loga se ne vezuje na simbole koji se već nalaze u barjaku "Libertas" ili u letu golubice, nego se sloboda apostrofira kao "dar", koji nam je darovan, koji nam se nudi da po njemu živimo i na taj način svjedočimo bližnjima ljepotu života u slobodi. 

Kao što Duh i duh nisu ograničeni i ne mogu se jednostavno definirati i obuhvatiti, tako i "dar" slobode zahtijeva promišljanje. Stoga je i sam logo semiotički simbol slova S, koji osim same asocijacije na slobodu daje i dinamičku komponentu gibanja, kretnje, prijenosa, darivanja… Sloboda je za kršćanina "dar" Duha, onog istog Duha koga Uskrsnuli Gospodin daruje okupljenoj zajednici. Duh Sveti je princip života i živosti, u ovom kontekstu i mladenačke otvorenosti prema životu, mladenačke razigranosti, sanjarenja, otvorenosti budućnosti. Ovaj semiotički pristup dizajnu izabran je zbog njegove komunikacije jedne više, intuitivne razine poruke loga. Logo ima oblik stiliziranog slova S preko kojega je horizontalno ispisano geslo Susreta: "Na slobodu pozvani". Ovakav izgled simbolizira i procjep. Asocijacija je to na činjenicu da slobodu već posjedujemo, ali ju u punini još ne živimo. Slobodu ćemo zaživjeti u punini tek u onostranosti, s druge strane ovozemaljske stvarnosti, u vječnosti kamo idemo u vjeri i pouzdanju.

Logo ne želi biti dominantan ni statičan, već prilagodljiv različitim vizualnim aplikacijama, te se ovakvim minimalističkim dizajnom naglasak stavlja na prepoznatljivost, a ne na dominaciju.

Poruka koja se ovim logom šalje jest u prvom redu poruka gesla Susreta, a cijela priča će se prepoznavati stupnjevito u aplikacijama loga. Logo i njegove aplikacije funkcioniraju kao samostalni ili kao kompozicijski subjekti. U maksimalnom povećanju loga geslo dolazi do izražaja i kontrast pozitiva i negativa očituje se u slovu D koje se nalazi u sredini i preklapa sa simbolom te na određeni način asocira na Dubrovnik kao središte susreta. U minimalnoj aplikaciji geslo je na granici čitljivosti, odnosno u momentu kada prestaje biti čitljivo i u kombinaciji sa simbolom daje jasnu asocijaciju križa.

Same aplikacije loga u suvremenim medijima izrazit će se animacijama i kolorizmom. Parovi toplih i hladnih boja koji "izlaze" iz logotipa simboliziraju kretnju, a njihovim miješanjem dodatno se naglašava sloboda kao dar, koji živimo u zajedništvu sa svojim bližnjima. Na aplikativnim vizualima sam logotip prelazi u statički negativ, dok će koloristički koncept preuzeti podloge uz fotografi je mladih i monokromne vizure Grada.

Logo je izradio Maro Krile, profesor dizajna u umjetničkoj školi Dubrovnik, iz Dizajnerskog studija m&m.



Susret hrvatska katoličke mladeži - Dubrovnik - 2014

Dragi mladi, pred nama je Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku 2014. Radosno vas očekujemo!

Poznati dubrovački pjesnik Ivo Vojnović opisao je Dubrovnik kao uspavani grad koji živi na hridima svoje nekadašnje slave. Često se i danas Dubrovnik promatra takvim očima. Prepoznajemo ga kao biser prošlosti i turističku atrakciju, a ne vidimo blago koje krije unutar svojih zidina. Blaga i vrijednosti Dubrovnika ne nalaze se samo i isključivo u njegovim zidinama, niti u njegovim umjetninama. Blaga Grada nalaze se, prije svega, u njegovim ljudima; u onima koji su ga s ljubavlju gradili i uvijek iznova, nakon potresa i ratova, obnavljali, koji su u njemu stjecali i razvijali svoje talente i sposobnosti, koji su živjeli svoju vjeru i svoje kršćansko opredjeljenje, koji su njegovu slobodu, dar višnjega Boga, čuvali i za nju se borili, a blaga su i u onima koji danas u njemu žive. Susret hrvatske katoličke mladeži 2014. dobra je prilika da upoznate Dubrovnik kao živi grad, grad u kojemu postoji bogata tradicija iskustva slobode, ali i grad u kojemu nove i mlade generacije, ispunjene entuzijazmom i ljubavlju, ulažu svoje srce i talente u izgradnju zajedničke i bolje budućnosti.

Grad Slobode, kako ga mnogi nazivaju, želi vas primiti u svoje krilo 26. i 27. travnja 2014. Tih dana vam želimo, na posve nov i drukčiji način, ispričati priču o istinskoj ljubavi, zajedništvu i slobodi. Živjeti u slobodi ne uključuje mnogo izgovorenih 'ne', već jedno 'da' Boga i Bogu. Kroz čitavu povijest ljudskoga roda, Bog uvijek ponovo prilazi čovjeku govoreći mu svoj 'da' po kojemu ga želi učiniti radosnim, omogućiti mu život u punini, osloboditi ga od propadljivosti. Konačni Božji 'da' izgovoren nam je u Isusu Kristu. Ipak, od samog početka u svojoj slabosti čovjek na Božji 'da' koji oslobađa, odgovara svojim 'ne' koji zarobljava. Dragi mladi prijatelji, želja nam je da kroz ovo naše zajedništvo, za čije smo geslo uzeli citat iz Poslanice Galaćanima, "Na slobodu pozvani" (Gal 5, 13), svi zajedno odbacimo sve surogate i lažne ideale koji nas vežu i sputavaju kako bismo na Božji 'da', koji nam je konačno izgovoren u Isusu Kristu, rekli svoj konačni 'da' Bogu i tako, jedinstveni i neponovljivi poput Dubrovnika, postali jedinstvena i neponovljiva Božja slika kakvu je Bog u početku zamislio i po Isusu Kristu ostvario.

S nadom da će nas Gospodin preko ovih kateheza, koje smo pripremili kao smjerokaz u našem zajedničkom hodu prema SHKM-u, svojom pedagogijom ljubavi hrabriti za život u istinskoj slobodi,( kako bismo mu doista mogli izreći ono naše zajedničko i konačno 'da'), svima vama još jednom izražavam iskrenu dobrodošlicu. Svome Gradu i biskupiji želim obilne plodove vašeg zajedništva, a svima vama želim da ova priprema za SHKM-u u Dubrovniku 2014., kao i sam Susret, budu na osobnu izgradnju i izgradnju vjerničkih zajednica iz kojih dolazite. Uz pozdrav i Božji blagoslov, Mate Uzinić, dubrovački biskup!